Avrupa Gönüllü Hizmeti (AGH), bir sivil toplum kuruluşu ve yerel topluluk için sosyal içerikli projelerde gönüllü olarak çalışmalarda bulunurken yaptığınız iş için maaş benzeri bir ücretin alınmadığı bir programdır.
Bununla birlikte yiyecek, barınma, dil eğitimi, yerel ulaşım, sigorta, bireysel bakım ve yardım ve az miktarda cep harçlığı program dâhilinde karşılanmaktadır. Bir AGH projesi, kısa süreli ( 2-8 hafta – sadece engellilere ve imkânları kısıtlı gençlere yönelik ) ya da uzun süreli ( 2-12 ay ) olarak bir AB ülkesinde gönüllü olunmasına imkân tanımaktadır. (Daha detaylı bilgi için lütfen tıklayınız).
Faal Derneği olarak 2015 – 2020 yılları arası gönderen kuruluş olarak Avrupa Gönüllü Hizmeti (AGH) projelerini gerçekleştirecektir.
Faal Derneği’nin sizin gönderici kuruluşunuz olmasını istiyorsanız, aşağıdaki adımları takip etmelisiniz;
– www.ua.gov.tr web sitesinde Gençlik Programları altında yer alan Eylem 2 programı detaylı olarak okumalısınız.
– Genel bilgileri aldıktan sonra program dâhilinde gitmek istediğiniz ülke ve katılmak istediğiniz proje fikrine karar vermelisiniz. Unutmayın; hayatınızın en az 6 ayı burada geçecek dolayısıyla sadece gitmek için değil size faydası olacak bir yer seçmelisiniz.
– Daha sonra EuroPass formatında bir CV ve bir motivasyon mektubu hazırlanmalısınız.
– Motivasyon mektubunu hazırlarken katılmak istediğiniz projelerin içeriklerine göre neden projede yer almak istediğinizi belirtmeyi unutmamalısınız.
– Her projeye aynı CV ve motivasyon mektubunu göndermemekte fayda var. Çocuklarla ilgili bir projeye başvuru yapıyorsanız, bu konuda tecrübeleri ve ilgileri yazmak gerekir ya da gençlik alanında bir proje ise gene bu konuda ilgilerini çekebilecek tecrübeleri/görüşleri yazmalısınız.
– Başvuru öncesinde mutlaka ilgili organizasyonun web sitesini, facebook sayfasını ziyaret etmeli ve nelere öncelik verdiklerini, ne gibi aktiviteler yaptıklarını incelemelisiniz, bunun üzerinden de motivasyon mektubunuza yada ilk epostanıza projeyi gerçekleştirecek organizasyonun ilgisini çekebileceğini düşündüğünüz noktaları yazmalısınız.
– Unutmayın ki; AGH’nin bir standardı yok yani; doğrular organizasyonların kültürlerine, önceliklerine ve ihtiyaçlarına göre değişmektedir.
– Tüm bu adımlardan sonra www.youthnetworks.eu web sitesinden, www.ab-ilan.com sitesinden ve mutlaka http://ec.europa.eu/youth/evs/aod/hei_en.cfm web sitesindeki proje veri tabanından detaylı aramalar ile projeler bulmalısınız. Ayrıca Faal Derneği’nin info@faal.org.tr e-posta grubu ve Faal facebook profillerini de takip ederek bizden gelebilecek proje duyurularını ve güncellemeleri alabilirsiniz.
– Proje veri tabanında yer alan tarihler projelerin genel başlangıç ve bitiş süreleridir sizin projeye başvurup aktiviteye başlayacağınız tarihler burada yazmaz. Proje sürelerini katılmak istediğiniz projelerin kontak kişisine e-posta ile sormalısınız. Eğer yabancı diliniz yok ise bu konuda yakın arkadaşlarınızdan ya da info@faal.org.tr e-posta adresinden destek alabilirsiniz.
– Proje metinlerinde yazan kontak kişiye kısaca kendinizi anlatıp, projelerinde şuan gönüllü arayıp aramadıklarını sormalısınız. Unutmayın, birçok yere başvuru yapmalısınız, bazıları cevap bile vermeyebilir ve bu durum motivasyonunuzu kırmasın. Siz gitmek istedikten sonra ve titiz bir şekilde tüm hazırlıkları yaptıktan sonra mutlaka bir proje bulacaksınızdır.
– Faal Derneği, ilkelerini benimseyen ve bir projeye kabul aldıktan sonra kontak halinde kalmayı kabul eden tüm gençlerin gönderici kuruluşu olabilir. Bunun içinde yukarıdaki maddede belirtildiği üzere; ilk temas kurduğunuz e-postayı yazarken gönderici kuruluşunuzun (sending organisation) Faal derneği olduğunu ve herhangi bir konuda AGH koordinatörü ile temasa geçebileceklerini belirtmelisiniz.
– Bazı proje başvurularında EI numarası sorabilir, böyle bir soru ile karşılaşırsanız info@faal.org.tr adresine eposta atlamalısınız.
– Proje başvuru dönemlerinde 2012’de değişiklikler oldu; artık sadece Şubat, Mayıs ve Ekim’de başvuru yapılıyor.Proje başvuru dönemleri, organizasyonların evrakları teslim etmesi gereken son tarihtir. Bu nedenle sizlerin en az 2 ay öncesinde yazışmalara başlayıp, bir ev sahibi (hosting organisation) tarafından kabul edilmeniz gerekiyor. Kabul aldıktan sonra da Faal Derneği sizin için gerekli olan resmi evrakları hazırlayacak ve ev sahibi organizasyona iletecektir.
– Sadece yaz döneminde vaktim var ve AGH yapmak istiyorum diyen arkadaşlar; proje başvuru dönemlerinden birkaç hafta önce bu tarz bir proje bulmanız çok kolay değil. Bu nedenle gitmek istediğiniz dönemden en az 3 4 ay önce süreci başlatmalısınız. Elbette bu kesinlikle proje bulamazsınız anlamına gelmiyor. Son dakikada projeye katılmaktan vazgeçen gönüllüler olabileceği için bu da sizin önünüzü açabilir ancak önceden planlı bir şekilde süreci yönetmek sizin için çok daha faydalı olacaktır.
– Son olarak biz Faal Derneği olarak kesinlikle önden proje başvurusu yapıp daha sonra gönüllü aramıyoruz. Bizim amacımız süreçte genç arkadaşlarımızın kendilerini geliştirmeleri ve tecrübe kazanmalarıdır. Bununla birlikte bu süreçte birbirinden değerli partnerler edindik. Bu partnerlerimizden sık sık projeleri için gönüllü talepleri geliyor. Bunları da sizlerle Facebook profilimizden paylaşıyoruz ancak sonrasında yine başvurunun ilk adımları sizlere ait olacak.
Tüm bu detaylar ile birlikte ilk adımı attıktan sonra herhangi bir sorunuz olursa lütfen info@faal.org.tr e-posta adresine sorularınızı gönderiniz.
Views: 2229
İyi Günler,
Avrupa Gönüllü Hizmeti kapsamında yapacağınız güncel faaliyetlere nasıl
katılım sağlayabilirim? Yazıyı okudum ancak projelere ulaşamadım. Bu konuda yardımcı olursanız sevinirim.
Merhaba Yusuf İslam,
AGH ile ilgili yeni bir projemiz yok. Şu an İsveçteki iki gönüllümüzle sürmekte olan Agh’lerimizin bitiminde yeni bir Agh sürecine başlayacağız. O zaman da Sosyal medya platformlarından ve internet sitemizden duyuracağız. Ancak AGH dışında gençlik projeleri de düzenliyoruz. Sitemizi takibe alırsanız bu projelerden haberdar olabilirsiniz.
Proje veritabanından proje seçmelisiniz diye yazdığınız linklerde bir sonuç çıkmıyor. Merak ettiğim konu şu biz gönderici kuruluşa projeyi başka yerlerden seçerek mi başvuruyoruz, yoksa gönderici kuruluşa başvurduktan sonra mı projemizi seçiyoruz? Teşekkür ederim.
Iyi geceler eğer kabul edilirsek turkiyede gönderici firma kim nasıl iletişim kuracağız ve başka projeler var ise bende katılmak istiyorum tam detaylı yazarsanız çok çok memnun olurum
Merhaba Yunus, projeleri ve başvuru formlarını instagram ve facebook hesaplarımızdan paylaşıyoruz. Takipte kalırsan haberdar olabilir ve katılma şansı yakalayabilirsin.