SIKÇA SORULAN SORULAR
1. AGH (EVS/ESC) Programları nedir?
ESC ‘Avrupa Dayanışma Programı’nın kısaltması. Avrupa Dayanışma Programı 18-30 yaş arası gençlerin kendi ülkelerindeki veya yurt dışındaki projelerde gönüllü, stajyer veya işçi olarak çalışmalarını sağlayan bir Avrupa Birliği girişimidir. Türkiye, sadece gönüllülük konusunda bu programa dahildir. Avrupa Dayanışma Programı’nın işleyişi Avrupa Gönüllülük Hizmeti (AGH) ile aynı şekildedir ve onun yerini almıştır. AGH ile ilgili verilen tüm bilgiler ESC için de geçerlidir. 2-12 ay süren ve bazı durumlarda 2 haftayla da sınırlı kalabilen bu projeler tam zamanlı ücretsiz etkinliklerdir. Çevre, kültür ve diğer birçok konuyu kapsayan projelerde gönüllülük yapabilirsiniz.
2. ESC projesinde masraflarımız karşılanıyor mu?
Programa gönüllü olarak katılanlar ücret almaz ancak yol, konaklama, sigorta masrafları ile cep harçlığı ödenir. Yol masrafınızın %100’ü proje tarafından karşılanıyor ancak gideceğiniz ülkenin Türkiye’ye olan mesafesine göre bir yolculuk ödeme aralığı söz konusudur. Bu rakamın üzerinde bir harcama yapıldığında ise gönüllünün tamamlaması istenir.
Pasaport masraflarınızı proje karşılamaz. Pasaport, kimlik gibi kişisel bir belge olduğundan tüm masrafları gönüllüye aittir.
3. Proje bittikten sonra o ülkede kalmak, çalışmak veya yüksek lisans yapmak istiyorum bu mümkün mü?
Başvurularınızı proje sürecinde yapabilirsiniz ama asla proje sürecinde başlayamazsınız. Sizin proje ülkesine gitmek için aldığın vize AGH kapsamındadır. Vize ve oturum izninizin kapsamının değişmesi için Türkiye’ye gelmeniz ve başvurularınızı yeniden yaparak vize talebinde bulunmalısınız.
4. ESC projesine katılmak için eğitim durumu şartı var mı? (üniversite mezunu olmak gibi)
Avrupa Dayanışma Gönüllüsü olmak için üniversite mezunu olmanız gerekmez. Lise mezunu olanlar ve liseyi bitirmemiş eğitimine ara vermiş gençler de kabul aldıkları bir projede gönüllülük yapmak üzere programdan yararlanabilir. 18-30 yaş arasındaki herkes Avrupa Dayanışma Gönüllüsü olabilir!
5. Projeye katılmak için iyi derecede İngilizce bilme şartı var mı?
AGH’ye katılmak için İngilizce bilgi ve seviyesi başvuru şartı olarak aranmaz. Ancak yine de kurum ve kuruluşlar ev sahipliği yapacakları gönüllülerin kendilerini ifade edebilecek kadar İngilizce bilmesini isterler. Bazı proje duyurularında da kuruluşlar aranan İngilizce seviyesi ile ilgili bilgi vermektedir. Proje sırasında gençlere İngilizce dil eğitimi verilmez.
6. AGH ye kaç defa gidebilirim?
Uzun süreli AGH yaşam boyu yalnızca 1 kez yapılabilir. Ancak, 60 günden az, kısa süreli bir AGH projesine katılmış olan bir genç, toplam süresi 60 günü geçmemek koşuluyla bir kez daha kısa dönem AGH; ya da toplam süresi 12 ayı geçmemek koşulu ile bir kez daha uzun süreli AGH yapabilir. 60 günden fazla olan tüm AGH projeleri uzun dönem AGH kapsamına girer. Yani 60 günden fazla AGH yapan bir genç uzun dönem AGH yapmış sayılır ve AGH hakkının tümünü kullanmış olur, bir daha AGH yapamaz.
Erasmus+ Projeleri hakkında;
● Erasmus + nedir?
Erasmus Plus, 2014 yılında Avrupa Birliği(AB) tarafından oluşturulmuş bir hibe programıdır. Bireysel faaliyetleri içermesinin yanı sıra kurumlar için de programlar içermektedir. Programın amacı yaş ve eğitim düzeyine bakılmaksızın bireylere yeni beceriler kazandırmak, bireylerin kişisel gelişimlerinin güçlendirilmesine katkıda bulunmak, istihdam olanaklarının artırılmasını sağlamak ve kurumlar arası işbirliklerini teşvik etmektir. Türkiye’ de Ulusal Ajans tarafından yürütülen program kendini geliştirmek isteyen herkese kapılarını açmaktadır. Erasmus Plus programlarının sonunda Youth Pass sertifikası alınmaktadır. Bu sertifikayı CV’ nize eklemeniz sizler için büyük bir fark yaratacaktır.
● Gençlik değişimi (Youth Exchange) nedir?
Erasmus plus kapsamında yapılan gençlik değişimleri projelerinde, farklı ülkelerden gençlerin önceden belirlenmiş bir konu hakkında fikir alışverişi yaparak birbirlerinin kültürleri hakkında bilgi sahibi olmaktadır. Programı grup üyeleriyle birlikte planlamanız gerekmektedir. Bir ülke ev sahibi konumunda olur ve ev sahibi ülke haricinde en az üç farklı ülkeden gençler katılmak zorundadır. Grubun içindeki kişilerden biri grubun lideri seçilir. Bu programda sizler için ayrılan süre, genelde yolculuk günleriniz hariç 5-10 gün arasındadır. Bu projeler için yaş sınırı 13-30 yaştır. Grup lideri için herhangi bir yaş kısıtlaması bulunmamaktadır.
● Projelerinize nasıl başvurabilirim?
Projelerimizin katılımcı çağrılarını facebook/instagram gibi sosyal medya hesaplarımızda duyuruyoruz. Bizleri sosyal hesaplarımızdan takip ederek başvuru formlarına ulaşabilir ve katılabilirsiniz.
● Projelerinizde yaş sınırı var mı?
Her projenin konusu ve hedef kitlesi değişmektedir. Bu nedenle projelerdeki katılımcı yaşı da tamamen projenin kendisiyle ilgilidir. Projelerde genellikle 18 yaş sınırı aranmaktadır ama zaman zaman 15 yaş ve üzeri gençlerimiz için de projeler gerçekleştirmekteyiz.
● Katılımcıların masraflarını proje/derneğiniz karşılıyor mu?
Tüm katılımcılarımızın proje dahilindeki ulaşım, konaklama ve yeme-içme masrafları karşılanmaktadır. Fakat proje esnasında gönüllülerin tüm kişisel harcamaları kendilerine aittir.
● Avrupa Gönüllü Hizmeti katılımcılara ne kazandıracak?
Öncelikle farklı bir kültürü tanıma ve bir yabancı dili öğrenme fırsatı elde etmelerinde faydalı olacaktır. Yabancı bir ortamda ailenizden ve arkadaşlarınızdan uzakta uzunca bir süre (2-12 ay) bulunmak onlar ciddi bir deneyim sağlar. Farklı bir kültürü tanırken aynı zamanda kendi kültürümüzü tanıtma şansınız da olacak. Ayrıca gönüllü hizmet sonrasında yaygın eğitim sürecinizi belgeleyen Youthpass sertifikası alacaksınız. Bu belge iş ve eğitim başvurularında referans olarak kullanabilir.
● Vize konusunda dernek yetkilileri yardımcı oluyor mu?
Vize alması gereken katılımcılara derneğimizin yetkilileri de başta olmak üzere proje sorumlularımız yardımcı olmaktadır.
● Katılımcılarınızı seçerken nelere dikkat ediyorsunuz?
Projelerimize Türkiye’nin birçok farklı şehrinden başvurular geliyor. İletişim ve ulaşım kolaylığından ötürü öncelikli olarak Ankara’dan yapılan başvuruları değerlendiriyoruz fakat daha önceki projelerimizde diğer şehirlerden de katılımcılarımız seçilmiştir. Bir öncelik olarak da derneğimizin yerel etkinliklerinde istikrarlı bir aktiflik gösteren gönüllülerimiz değerlendirilmektedir.
Etkinlikler için;
● Etkinlikleriniz ücretli mi?
Etkinliklerimiz herkese açık ve ücretsizdir.
● Dil kurslarınıza katılım için yaş sınırı var mı?
Herhangi bir yaş sınırı yoktur, ama katılımcılarımız genellikle üniversite ve lise öğrencilerinden oluşmaktadır.
● Etkinliklerinize katılmak için üye olma şartı var mı?
Üye olma şartı aranmamaktadır.
● Dil kurslarınızın sonunda sertifika veriyor musunuz?
Ulaşılan dil seviyesine göre sertifika verilmektedir.
Views: 190