Göçmen kökenli genç kadınların işgücü piyasasında yer almalarını sağlamak ve bu konuda yeni yöntemler geliştirmek amacıyla yola çıkan E-Women projemizin Türkiye’de yapılacak olan eğitim kampı gerçekleştirildi.
Ankara’nın Kızılcahamam ilçesindeki Eliz Otel’de düzenlenen program 20-24 Temmuz arasında gerçekleştirildi. Eğitim kampına daha öncesinde hazırladığımız başvuru formuna gelen başvurular arasından seçilen 13 kişi katıldı. Bu kişiler Ankara’nın farklı bölgelerinde yaşayan, farklı okullarda okuyan gençlerden oluşmaktadır. Bu projenin eğitim kampını düzenlemekteki amacımız da bu gençlere Avrupa Projelerindeki mantığı anlatmak, E-Women projesini ve süreç boyunca yapılanları aktarmak ve elbette gençleri bu konuda bilinçlendirmekle beraber yeni bakış açıları kazanmalarını sağlamaktır. Gerçekleştirdiğimiz eğitim kampımız da amacına ulaştı ve gençlere hem yeni fikirler kazandırdı hem de farklı insanlarla tanışarak yaz mevsimde güzel bir tatil edasıyla harika vakit geçirmelerini sağladı.
Eğitim kampımızda ilk gün katılımcılarımızla ortak bir yerde buluşup otele aynı vasıtayla hep birlikte geçtik ve kişiler odalarına yerleşti. Daha sonrasında kişilere bütün hafta boyunca uyulacak programlar dağıtıldı ve odalara yerleşim sonrası programın gerçekleştirileceği bölümde buluşarak tanışma etkinliği yapıldı. Programda uyulması gereken kurallardan ve yapılacaklardan kısaca bahsedildi. Derneğimizin kısa bir sunumu yapıldı. Ne zaman kurulduğuna, amacımızın neler olduğuna ve daha çok kimlerle çalıştığımıza değinildi. Daha sonra E-women Projesi hakkında kısa bir bilgi verildi. İlk gün ve sonraki her gün de olduğu gibi akşam yemeğinden sonraki boş vakitte tüm katılımcılarımız buluşarak eğlenceli vakit geçirdi.
İkinci gün de sonraki her gün gibi kahvaltı sonrası bir motivasyon oyunuyla başlayarak katılımcıların enerjilerini yüksek tutuldu. Daha sonra proje dahilinde İsveç ortağımızın hazırlamış olduğu ‘What is the culture?’ sunumu aktarıldı. Hemen ardından yine İsveç grubunun hazırlamış olduğu ‘Iceberg Theory Actvity’ ile kişilere kültür çatışmaları hakkında farkındalık yaratacak hem çok öğretici hem çok eğlenceli bir etkinlik yaptırıldı. Günün devamında ise yine kültürlerarası iletişimle alakalı çeşitli dramalar ve etkinlikler düzenlendi.
Üçüncü gün ise ortaklarımızdan İspanya’nın konusu olan ‘Personal Development’ sunumu kişilere aktarıldı. Sonrasında da yine aynı ortağımızın hazırlamış olduğu ‘Emotional Self-Portrait’ aktivitesi yapıldı. Kişilere kendileri hakkında düşünmeye iten bu sunum ve etkinlik çok etkileyici geçti. Sonrasında skype bağlantısı ile İspanya’daki ortaklarımızla bağlantı kurarak katılımcılarımıza konuları hakkında daha detaylı bilgi vermelerini istedik. Yine aynı günün programında Norveç ortağımızın konusu olan ‘What is social enterprising?’ sunumu üzerinde duruldu. Hemen arkasından katılımcılarımızla ‘Create your own social enterprise’ etkinliği yapıldı. Çok eğlenceli vakit geçirmemizi sağlayan etkinlik sonunda her grup kendi girişimciliğini diğer gruplara tanıttı. Böylece gençlerimiz profesyonel düşünebilmeyi ve sorunlara çözüm üreten girişimlerde bulunmayı deneyimledi.
Dördüncü gün artık tamamen kaynaşan ekibimiz güne yine çok enerjik bir şekilde başlayarak programı sürdürdü. Proje kapsamında Türkiye’nin çalışma yaptığı alanlardan bir tanesi olarak hazırlamış olduğumuz ‘Immigration in Turkey’ sunumu gençlere aktarıldı. Oldukça farklı bilgiler barındıran bu sunumun arkasından kişilerle uzun bir süre mültecilik hakkında tartışmalar yapıldı. Farklı fikirlerin buluştuğu ve herkesin diğer fikirlerin sebeplerini öğrenebildiği ve aynı konuya çeşitli açılardan bakabilmemizi sağlayan donanımlı ve ufuk açan bir tartışma oldu. Daha sonra gün içinde katılımcılarımıza yine Türkiye ekibinin hazırlamış olduğu ‘River of Life’ etkinliği yaptırıldı. Kişilerin hayatları boyunca inişli çıkışlı anları ve kendilerine çok şeyler kazandıran gelişmeleri bir nehir üzerinde betimleyerek anlatmaları sağlandı. Katılımcılara kendi hayatlarına uzaktan bakma ve bunu bir başkasına anlatma imkanı tanıyan bu etkinlikte zaman zaman duygusal anlar yaşandı. Günün geri kalanında kişiler belirli gruplara ayrılarak kısa film oluşturmaları istenildi ve tüm gün istedikleri gibi vakit geçiren katılımcılar aynı zamanda filmleri hakkında çalışmalara fırsat bulmuş oldu.
Eğitim kampının son günü yine diğer günlerde olduğu gibi eğlenceli bir şekilde başladı. Proje sürecinde Türkiye ortağının konusu olan, Faal Derneği olarak hazırlamış olduğumuz ‘What is social impact?’ sunumu genç katılımcılarımıza sunuldu. Sunum boyunca üzerine tartışmalar yapılan konunun işleyişi oldukça verimli geçti. Sonrasında bu konuda hazırlamış olduğumuz ‘Measuring Social Impact’ etkinliğimiz gerçekleştirildi. Daha sonra geride bıraktığımız eğitim kampının değerlendirilebilmesi için kişilere bu konuda formlar dağıtıldı. Birkaç eğlenceli etkinlikle de yine değerlendirmeler yapıldı. Son günün akşam programında bir film gecesi ve veda partisi olması planıyla hareket edildi. Kişilerin çektiği kısa filmler izlendi ve eğlenceli vakit geçirildi. Katılımcılara sertifikaları dağıtıldı ve grup fotoğrafları çekildi. Veda konuşmaları yapıldı ve eğitim kampımız sona erdi.
Views: 10