Mardin Varış Sonrası Eğitimi

 

IMG-20150208-WA0014

Varış sonrası eğitimin amacı; AGH Gönüllüleriyle düzenlenen varış sonu eğitiminin ardından birlikte çalışıyorolabilmek, Gönüllü yönetimi hakkında bilgi sahibi olmak, gönüllü yönetimi hakkında beceri kazanmak ve yaklaşım geliştirebilmek, AGH süresince gönüllülerin öğrenme süreçlerini kolaylaştırabilmek, kültürlerarası öğrenme hakkında bilgi sahibi olmak, beceri kazanmak ve yaklaşım geliştirebilmek , Youthpass hakkında bilgi sahibi olmak, AGH Gönüllülerinin Youthpass sürecini kolaylaştırmak, AGH hakkında güncel bilgilere sahip olabilmek.

10983419_786810368075508_4626401090473714565_n

Üç gün süren eğitimde birinci gün AGH Aktörlerinin hakları ve sorumluluklarından bahsedildi. Gruplara ayırılan her iki kişi kendisine verilen aktör hakkında düşündüğü hak ve sorumlulukları yazdı ve bu bilgilerin doğrulukları tartışıldı.

10985319_786820248074520_3893128594032213682_n

AGH AKTÖRLERİ ;
1. Ev Sahibi Kuruluş (RECEIVING) : Gönüllünün faaliyetlerini gerçekleştirdiği kar gütmeyen akredite kuruluştur. Belediyeler, Sivil Toplum Kuruluşları, Non-Profit Company (Coca Cola) gibi kuruluşlar ev sahibi kuruluşuna örnek verilebilir.
Hakkı bütçeyi koordine etmek,sözleşmeyi feshetmekken,
Sorumlulukları gönüllülerin oryantasyonunu sağlamak, faaliyetleri düzenlemek ve yönetmek, konaklama-yeme,içme-barınma-ulaşım-dil desteği-cep harçlığı gibi agh elementlerini koordine etmek, nihai rapor hazırlama, mentor seçimi ve kendi ülkesindeki Ulusal Ajansın eğitimlerine yönlendirmek.
2.Gönderen Kuruluş (SENDING) : Sorumlulukları gönüllü seçimi ve vize sürecini yürütmek.

IMG-20150208-WA0024
3.Koordinatör Kuruluş (COORDINATING) : Ulusal ajansa projeyle başvurup parayı alan kuruluştur. Ev sahibi ya da sending kuuluş olabilir. Bütçeyi yürütmek onun sorumluluğundadır, tüm haklar onundur.
4. Gönüllü (VOLUNTARY) : Ayda iki gün izin kullanmak, cep harçlığı, axa sigorta, dil desteği, barınma, ulaşım, mentör haklarındandır.
5. AGH Koordinatörleri/ Yasal Temsilciler
6. Mentor : Gönüllünün oryantasyonunu sağlamak, ev sahibi kuruluşla gönüllü arasında köprü kişi olmak, gönüllüye rehberlik- arkadaşlık etmek.

20150206_215022
7.Ulusal Ajans : Kuruluşları denetleme, gelişimini kontrol etme ve eğitimleri yönetme ulusal ajansın sorumluluklarıdır.

İkinci gün gönüllülerle çalışmak , Agh elementleri, kriz yönetimi üzerine bir çalıştay yapıldı ayrıca Mardin merkezde insanlarla; ”Gönüllülük nedir ?, Farklı kültürlerle yaşamak nasıl bir duygu?, Farklı kültürlerle yaşamakla ilgili bir hikayeniz var mı?, Şehrinizde Sivil toplum kuruluşları var mı?” gibi konularda röportaj yapıldı.
Gönüllülerle çalışmada iletişim konusu üzerine bir etkinlikte bulunduk; bir grubun farklı bir dilde bir grubun birbirlerine her şeyi yüzyüze anlatarak, bir grubunsa monolog halinde aynı resmi çizdiğinde ortaya çıkan sonuç; karşılıklı konuşarak birbirini dinlemenin iletişimdeki önemini bize göstermiş oldu.

20150207_101445

AGH Elementleri hakkında konuşuldu. Bunlar; konaklama, yeme-içme, mentor, lokal ulaşım, faaliyetleri planlama, cep harçlığı, ayda iki gün ekstra izin kullanma, haftada iki gün dil desteği, Gönderen kuruluşla ortak mail hesabı kurarak iletişimde olması gibi konular tartışıldı.

Kriz Yönetimi konusunda ;
Gönüllülerle bir kriz yaşanmaması için başta bir kurallar listesi oluşturmak, parasal konularda bir sıkıntı yaşanmaması açısından TL hesabı oluşturmak, kurum ve sponsorun ekstra fırsatlarından yararlanmak, gönderen kuruluşla ev sahibi kuruluşların iletişim halinde olması, mentor desteği, çevresinde bulunan diğer proje gönüllüleriyle tanıştırmak gerekir.

Ev Sahibi Kuruluşların bir kriz yaşamaması açısından ise gönüllü henüz gelmeden önce gönüllü ile mentorun tanıştırılması oryantasyon açısından önemli bir nokta olacaktır. Çalışma faaliyetleri konusunda haftada iki saatlik bir süreci gönüllünün inisiyatifine bırakmak, haftalık toplantı yapmak ve bilgi paketi oluşturmak da önemli olacaktır.

20150208_143124

Bütçe açısından kriz yaşamamak için ise ulusal ajansın ödeme sistemi dikkate alınmalıdır.
Bürokratik konularda sorun yaşamamak için eski gönüllülerden destek almak ve vize işlemleri için belgeleri çabuk hazırlamak bu konuda önemli olacaktır.
Üçüncü gün ise bir yaygın eğitim, öğrenme sertifikası olan youthpass hakkında oturum yapıldı.

IMG-20150208-WA0016

YOUTHPASS Sertifikası Youth&Action hareketliliğinin altında yer alan Türkiye’de 2011 yılından beri verilmeye başlanılan gönüllünün öğrenmeyi öğrenme süresini keşfetmesi ve görünürlüğünü artırması için sekiz anahtar yeterliliği olan kişinin kendisini değerlendirip puanladığı bir katılım belgesidir.

20150208_111056

Bu sekiz anahtar yeterlilik; Anadilde iletişim, yabancı dilde iletişim, matematiksel beceriler, dijital yeterlilik, öğrenmeyi öğrenme, kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği, insiyatif ve girişimcilik duygusu kazanması, sosyal ve vatandaşlık yeterliliğidir.

IMG_20150208_030414

Views: 1723

Yazı oluşturuldu 97

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer yazılar

Aramak istediğinizi üstte yazmaya başlayın ve aramak için enter tuşuna basın. İptal için ESC tuşuna basın.

Üste dön