Dare2Speak projemizin çalışmaları başladı. Altı aylık pilot projesinin tamamlanmasıyla ulaşılan beş kısa film çıktılarının ardından artık iki yıllık projemizde hedefimiz elli kısa film olacak.
Projemizin ilk aşamasında yine liderlerin eğitim programının uygulanması vardı. Liderler proje süreci boyunca kendi gruplarını oluşturacak ve bu gruplarla birlikte kısa filmleri hazırlayacaklardır. Daha önce başvuru formu ile çağrıya çıkılmış ve bu başvurular doğrultusunda kişiler seçilmişti ve seçilenlerle birlikte 21-25 Şubat 2022 tarihleri arasında Ankara/Ayaş’ta beş günlük harika bir eğitim kampı gerçekleştirildi.
İlk gün daha çok kişilerin kendi içlerinde tanışması, grubun dinamiğinin kazanılması adına isim oyunları ve grup aktiviteleri yapıldı. Eğitim programı ve proje hakkında da ayrıntılı bilgiler verildi.
Programın ikinci günü genel itibariyle ‘Yaratıcı Drama’ konusuna ayrıldı. Yaratıcı dramanın ne olduğu ve önemi hakkında kısaca konuştuktan sonra eğlenceli ve öğretici birçok etkinlik yapıldı. Kişilerin doğaçlama yapma, durumları çözümleme, yaratıcı düşünme ve kurgulama yeteneklerini geliştiren bu etkinlikler, film yapımı konusunda ihtiyacımız olan yeterlilikleri bize daha hızlı kazandırıyor. Kişiye özgüven kazandıran ve kendi sınırlarını tanımasına vesile olan yaratıcı drama konusu, uygulanan metotlara bağlı olarak da oldukça keyifli vakit geçirilmesine ve grup içi iletişimin kuvvetlenmesine yardımcı oluyor.
Eğitmenlerin eğitimi programımızda üçüncü gün, ‘Hikaye Anlatımı’ konusuna değinen içerikler yer aldı. Hikaye anlatıcılığı D2S Projemizin nihai hedefi olan film çıktıları için yadsınamaz bir önem taşıyor. Birçok insan film içeriği bulma ve konuya karar verme adımlarında zorlanmayabilir esas zorlanılan o konunun nasıl aktarılacağıdır. Zaman zaman konuyu senaryolaştırmak zaman zamansa kişileri ve durumu içselleştirmek gönüllüleri zorlayabilir. Bu nedende eğitimimizin bu bölümünde doğaçlama senaryolar yazabildiğimiz, aniden farklı bir durumda çözüm ürettiğimiz, empati yapmak zorunda kaldığımız çeşitli etkinlikler yer aldı. Hikaye anlatımında neyin önemli olduğuna ve nasıl yapılması gerektiğine hep birlikte değindik.
Eğitimimizde bir diğer önemli konu başlığı ise ‘Eleştirel Düşünme’ idi. Toplumumuzda eleştirel düşünme ve eleştiri yapma konularında çoğunluğun yanlış bir algısı olduğunu tahmin ederek katılımcılarımızla ilk olarak bu konuları konuştuk ve karşılıklı olarak bakış açılarının genişlemesini amaçladık. Yaptığımız uzun fikir alışverişlerinin ardından kişiler iki farklı gruba ayrıldı ve eğitmenlerimizin daha önceden seçip yazdığı tartışma konularından rastgele seçilerek bu iki grubun seçilen konuda iki karşıt görüşü savunmaları istendi. Kişiler kısa süre içinde savunması gereken konuya hazırlandı ve münazaramız gerçekleştirildi. Günün geri kalanı demo filmlerin yapımı için ayrıldı. Tüm ekibin beyin fırtınası yaparak elde ettiği toplumsal sorunlar arasından seçilen iki konu üzerine iki ayrı grup olarak bir gün içinde kısa film ortaya çıkarıldı.
Eğitimimizin beşinci ve son günü ise daha çok değerlendirmelere ve sonraki adımların planlanmasına ayrıldı. İlk olarak İsveç’teki ortağımızın da online bağlanması ile projemizin süreci ve sonraki adımları üzerine genel bir toplantı yapıldı, önemli adımların tarihleri belirlendi. Daha sonra katılımcılar hem program değerlendirmesi hem de kendi içlerinde kişisel değerlendirmeler yaptı. Bir önceki gün çekilen demo filmlerin ve Dare to Speak projesinin altı aylık pilot halinde ortaya çıkan beş kısa filmin gösterimi yapıldı. Son olarak kişilere sertifikaları dağıtıldı ve grup fotoğraflarının çekilmesiyle de programımız sonlandırıldı.
Views: 19